joi, 14 februarie 2013

PENSIILE MILITARILOR VOR FI RECALCULATE DEOARECE S-AU CONSTATAT GREŞELI LA STABILIREA CUANTUMULUI PRIN APLICAREA LEGII NR. 263/ 2010 PRIVIND SISTEMUL UNITAR DE PENSII PUBLICE


Declaratia apartine ,potrivit Agerpres, ministrului Muncii, care a mai precizat : 

"Am înţeles că s-a creat o confuzie în urma emisiunii tv de aseară în care am vorbit despre pensiile militarilor şi am spus că acele pensii care au fost calculate greşit se vor recalcula (...) Nu am spus că luăm toate pensiile din România şi le recalculăm " .



Intr-un comunicat al Ministerului Muncii se arată ca:
"În perioada 2005-2008, s-a realizat recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii, în conformitate cu principiile şi algoritmul de calcul prevăzut de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare. Începând cu data de 1 ianuarie 2011, sistemul public de pensii este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, act normativ care abrogă prevederile Legii nr.19/2000.Scopul Legii nr. 263/2010 a fost acela de a reforma sistemul public de pensii în vederea asigurării sustenabilităţii acestuia. Prin Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor au fost recalculate toate pensiile de serviciu stabilite în baza actelor normative cu caracter special, pe baza principiilor care reglementează sistemul public de pensii,principii care s-au regăsit atât în Legea nr.19/2000 ,cât şi în Legea nr.263/2010".

Potrivit Ministerului Muncii, recalcularea pensiei va fi făcută în contextul în care pensionarul a realizat stagii de pensionare după data înscrierii la pensie sau dacă prezintă dovezi suplimentare faţă de cele depuse iniţial la dosarul de pensionare.
"În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun,PRIN DECIZIE DE REVIZUIRE(art.107 din Legea nr.263/2010).Sumele rezultate în urma revizuirii se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor.Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii", se mai arată în comunicatul Ministerului Muncii.

Mariana Câmpeanu s-a referit si la prevederile art.107 din Legea nr. 263/ 2010, potrivit căruia "în situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială, operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire".

"Acesta este un principiu de bază al Legii pensiilor. Pensiile se recalculează dacă o persoană aduce un stagiu în plus sau dacă se constată o greşeală.  Ţinând cont de faptul că foarte mulţi militari sunt nemulţumiţi şi au făcut cereri, le vom recalcula pensiile. Pe rolul instanţelor se află peste 25.000 de procese. Este normal ca acele pensii care sunt contestate să se recalculeze", a subliniat ministrul Muncii care a adăugat că "nu este nevoie ca pensionarii militari să facă o revenire cu privire la cuantumul stabilit"

Va reamintesc ca Mariana Câmpeanu a afirmat la Realitatea TV că la Ministerul Apărării se lucrează la o propunere legislativă care ar trebui să corecteze actuala situaţie.
"În legătură cu pensiile militarilor trebuie să spun că, la Ministerul Apărării Naţionale şi probabil şi la celelalte structuri, se lucrează la revenirea la o lege care să-i privească direct.O să ne vină şi nouă  pentru analiză şi pentru a pune în practică acest lucru. Este foarte greu acum să spui celor care au acum 9.000 de lei pensie că o să le scazi pensia şi celor cărora printr-o nedreptate li s-a scăzut pensia să le adaugi. Este foarte greu de făcut acest lucru", a afirmat ministrul Muncii,care a anunţat totodata că, la martea viitoare, va merge la Comisia de muncă din Camera Deputaţilor, împreună cu Avocatul Poporului, pentru a discutat aspecte legate de pensiile de serviciu.

Dan Moraru