miercuri, 22 aprilie 2015

Mestesugarii din Guvern repara



Guvernul a aprobat, astăzi, un proiect de Lege prin care se revine, în privința pensiilor, la un statut adecvat pentru membrii sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională. Se înlătură, astfel, sursa majoră de nemulțumiri pe care a reprezentat-o revizuirea pensiilor militare din anul 2010.
Principalele modificări din proiectul de act normativ ce vor viza sistemul de pensii sunt:
•    Pensiile se plătesc din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetele MApN, MAI și SRI.
•    Sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv, în sensul că angajatorul nu va mai fi obligat să plătească contribuția aferentă acestuia la bugetul asigurărilor sociale.
•    Angajatul va plăti lunar o cotă de contribuție individuală egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale, sumă ce va fi vărsată la bugetul de stat, nu la bugetul asigurărilor sociale. Baza lunară de calcul a contribuției individuale este solda lunară brută sau salariul lunar brut.
Proiectul de Lege instituie reglementări prin care se revine, de principiu, la regulile care caracterizau sistemul pensiilor militare de stat. Vor exista pensii de serviciu, pensii de invaliditate și pensii de urmaș. Pensiile de serviciu vor fi: pensia de serviciu pentru limită de vârstă (în care limitele sunt cele prevăzute de legislația actuală și cresc, gradual, de la 55 de ani la 60 de ani), pensia de serviciu anticipată și pensia de serviciu anticipată parțială.
De asemenea, se revine la principiile de stabilire a pensiilor potrivit legislației specifice categoriilor de personal cu statut special din instituțiile publice de apărare, ordine publică și siguranță națională, în vigoare până la data de 01.01.2011. 
Pensiile aflate în plată, stabilite în temeiul Legii nr. 263/2010, pentru cadrele militare trecute în rezervă în intervalul cuprins între 01.01.2011 și data intrării în vigoare a prezentei legi, se recalculează potrivit reglementărilor cuprinse în aceasta.
În cazul pensiilor care, prin noul mod de calcul, s-ar diminua, se păstrează cuantumul actual.
Comunicatul Guvernului 


Un punct de vedere
O fi de bine? O fi de rau ? Deja unele spirite sau inflamat rau de tot. Consecventi purtatori de opinii elaboreaza doua principale supozitii :

1.militarii pensionati pana in anul 2011 sunt exclusi de la recalculare, deci  pensia lor nu va mai reveni la rangul de pensie militara, va ramane pensie contributiva, careia i se va schimba doar denumirea in pensie militara de stat ;
2. adio aplicarii grupelor de munca in baza H.G.-S nr. 1019/2010 si militarilor pensionati pana in anul 2011, proiectul exclude o astfel de varianta.

Asta desi nimeni nu a intrat in posesia proiectului despre care ne vorbeste comunicatul guvernului.
Oare asa sa fie?  
Cred ca mai rezonabil ar fi sa asteptam, sa-l vedem. Mai bine zis, sa-l citim.Trebuie sa apara mai devreme sau mai tarziu la comisiile din parlament.Si atunci vom analiza si vom decide ce avem de facut.
col.r.Dan Moraru