miercuri, 6 ianuarie 2016

Am primit de la un coleg



« EU NU CRED CA IMI MAI  POT PERMITE SA ASTEPT » !

Am primit de la un coleg, specialist in finante,salarii,pensii, etc urmatoarele :

Citind conceptia Casei de pensii a M.Ap.N. cu privire la stabilirea, recalcularea si actualizarea pensiilor militare am retrait sentimentele din anii 2000 - 2002.
ATUNCI cei din compartimentele metodologice ale Directiilor financiare (din M.Ap, M.A.I) au introdus impozitarea ajutorelor cuvenite la trecerea in rezerva.
ACUM vor sa introduca prevederile art.108 sub incidenta art. 30 din Legea 223/2015 asa cum au fost modificate prin OUG 57/2015.
ATUNCI am castigat in instanta restituirea sumelor retinute abuziv dupa un proces care a durat peste 2(doi) ani.
ACUM, pentru a castiga, imi trebuie cel putin 4 (patru) ani ( doi pana imi parvine decizia de recalculare  si cel putin doi pentru instantele de judecata) iar eu nu cred ca imi mai  pot permite.
De aceea am intocmit argumentatia anexata ..., sa ajunga la persoane cu putere de decizie din Directiile financiare si Casele sectoriale de pensii din cele trei institutii (M.Ap.N., M.A.I., S.R.I.) inainte de a se emite normele de aplicare a Legii 223/2015.
Observa, te rog, ca nu apelez la nulitatea efectelor OUG 57/2015 deoarece stiu ca CINE  POATE face ce vrea !
Cu respect
Col.(rz.) ec. Gh.T  
CONSIDERATII

      I.   Prevederile Legii 223/2015 asa cum arata dupa modificarile “operate” de art. 40/ OUG nr.57/2015 cu referire la cuantumul pensiei militare de stat:
“Art. 29 – (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determina in procente din baza de calcul,astfel:
a)militarii, politistii si functionarii publici cu statut special,cu vechime cumulata conform art. 3 lit. f) de cel putin  25 de ani, beneficiaza, la implinirea varstei prevazuta de lege, de pensie de  serviciu in cuantum de 65% din baza  de  calcul   prevazuta la art. 28;
b)pentru fiecare an care depaseste  vechimea prevazuta la lit. a), la cuantumul pensiei se adauga cate 1%  din baza de calcul  prevazuta la art. 28.
 (2)De pensie de serviciu beneficiaza  si militarii, politistii si functionarii publici cu statul special, in conditiile legii , cu o vechime cumulata de pana la 25 de ani,  cuantumul pensiei fiind diminuat  cu 1% din baza de calcul prevazuta  la art. 28  penru fiecare an care lipseste din aceasta  vechime.”

 Pentru ca exista militari,politisti si functionari publici cu statut special care au desfasurat activitate,intreaga cariera, numai in zone de operatii (la fiecare an se mai adauga unul) s-ar ajuge (ca exemplu) la o vechime cumulata de 65 de ani ceea ce ar insemna un plus de 40 de ani peste cei  25  prevazuti la   lit.a) si ar rezulta  :
           -procente prevazute de  lit.a)……...65%
           -procente rezultate din aplicarea  lit.b)….40%
Total procente aplicabile la baza de calcul….105% (inainte de modificare ar fi fost 120%).

Modificarea art.30 din lege :
 “Art.30  - Pensia  stabilita ,  recalculata  si actualizata in conditiile prezentei legi  nu poate  fi  mai  mare  decat  85%  din  baza  de  calcul  prevazuta la art. 28.”

II. Se intelege mai mult dacat clar  ca limita de 85% se refera  la pensia in sine (DE BAZA) asa cum in baza de calcul se includ doar drepturile banesti cuvenite functiei de baza.
Mai mult, daca plafonul de 85% s-ar fi referit si la alte sume , atunci cuprinsul art. 30 ar fi fost inclus dupa acele  prevederi primind alta numerotare !!!!!

III. “Art. 108 – Pentru militarii,  politistii si functionarii publici cu statut special  CARE  AU  PLATIT contributia la Fondul pentru pensia suplimentara si/sau contributia individuala la buget la stabilirea,  recalcularea sau  actualizarea  pensiei  militare se acorda   un    spor  de :
                  a) 3% pentru o vechime a contributiei  intre 5-15 ani;
                  b) 6%  pentru o vechime a contributiei intre 15 – 25 ani;
                  c) 9% pentru o vechime a contributiei  de peste 25 ani.”
In forma initiala (Legea 223/2015)  articolul 108 cuprindea o precizare:
“ Art. 108. – Militarii, politistii si functionarii cu statut special care au platit contributie la Fondul pentru pensia suplimentara si/sau contributia individuala la bugetul de stat beneficiaza de un spor procentual la cuantumul  pensiei stabilite in conditiile …. 

IV. a) Guvernul a considerat ca sporul  acordat  se obtine prin aplicarea procentelor asupra cuantumului pensiei si nu asupra bazei de calcul.Se subintelege deoarece in cuprinsul art. 29, la lit.b) este folosita expresia “ la cuantumul pensiei se adauga  cate 1% din baza de calcul…” lucru care se putea realiza si in cuprinsul art. 108 , daca se dorea.
Art.108 ar fi sunat cam asa:
Art. 108 –(1) Miliarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special care au platit contributia  la Fondul pentru pensia suplimentara si/sau contributia individuala la buget la stabiliea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare li se adauga:
                a) 3% pentru o vechime a contributiei  intre 5 – 15 ani;
                b) 6% pentru o vechime a contributiei  intre  15 – 25 ani;
                c) 9% pentru o vechime a contributiei de peste  25 ani.
     (2)Procentele  sunt din baza de calcul prevazuta la at.28 si se supun limitarilor prevazute de art. 30.”
     b)  Revin si asupra  argumentarii de la finalul punctului II precizand ca daca guvernul ar fi dorit includerea acestui spor in plafonul de 85%  o facea foarte simplu prin introducerea textului art. 30 dupa art.108 (cu alta numerotare).
     c) MAI   MULT :
-dreptul la pensie militara se naste ca efect al  unui raport de serviciu intre militari (..) si stat,
-dreptul la sporul de pensie se naste ca efect al  unui raport financiar. Militarii au platit contributiile in scopul acumularii si sporirii veniturilor viitoare.
     d) Definitia cuvantului spor (3.aspectul economic):
Crestere,marire , majorare; adaos,  supliment. Concretizat in ceea ce reprezinta O CRESTERE, O MARIRE, UN  ADAOS.Prin  urmare   expresia “se acorda un spor” se refera  la cresterea pensiei militare cu  acele  procente.
In speranta ca dubiile vor fi inlaturate

Al dumneavoastra
                                       Col.(rz) ec. T.GHE.